Kniha byla přidána do košíku!

Tisková zpráva Centra pro studium politického islámu

K útokům v Paříži ze dne 13. 11. 2015

Všichni si jistě vzpomínáme na události z letošního ledna, kdy jsme se doslechli o útocích na redakci Charlie Hebdo. Tento útok na svobodu slova v Evropě námi otřásl. Včerejší útoky v Paříži si vyžádaly více než desetinásobek obětí a Evropa je opět šokována.

Po každém teroristickém útoku vyjadřují političtí představitelé různých zemí zděšení a nechápou, jak se mohlo něco tak strašného přihodit. Tato zmatenost je způsobena neschopností pojmenovat příčinu teroristických útoků. Tou příčinou je politická doktrína islámu. Dokud nebudeme jako společnost schopni toto otevřeně říci, budeme stále znovu zaskočeni novými útoky, kterým nebudeme schopni nijak zamezit.

Běžnou politickou reakcí na teroristický útok je slib o posílení tajných služeb a jiných bezpečnostních složek. Taková prohlášení možná některé občany uklidní, ale na skutečné situaci to moc nezmění. Žádná bezpečnostní složka neochrání veřejný prostor před všemi teroristickými útoky. Vzpomeňme si, kolik slibů o zvýšené ochraně jsme slyšeli letos v lednu. A kolik obětí musí Paříž pohřbít o deset měsíců později.

V takto smutné chvíli se nabízí otázka: Jak nejlépe uctít památku obětí? Věnce a svíčky nestačí. Měli bychom se z této události poučit. CSPI zdůrazňuje několik bodů, které je třeba si uvědomit:

Problémem nejsou muslimové, ale politické požadavky islámu a bezbřehá západní tolerance (nebo spíše lhostejnost) jako odpověď na něj. Pokud prokážeme odvahu tento problém pojmenovat a otevřeně o něm mluvit, pak snad dodáme odvahu i milionům muslimů po celém světě. Odvahu k tomu, aby se upřímně podívali na zdroje islámu – korán, síru a hadísy. V těchto textech je džihád proti nevěřícím opakovaně chválen jako nejvyšší čin.

Mohamed prohlásil: “Bojovat proti káfirům (nevěřícím) v džihádu třeba jen jeden den je významnější než celá země a všechno na ní. Místo v ráji menší než váš bičík je větší než celá země a všechno na ní. Denní či noční výprava ve jménu džihádu znamená víc než celý svět a všechno na něm.” (Buchárí 4,52,142)

Nesmíme se bát jasně a bez emocí mluvit o politickém islámu. O tom, jaké utrpení a potíže přináší jak muslimům, tak nemuslimům. Tím vrhneme světlo na podstatu problému. V současné době už to nebude úplně snadná cesta. Pokud však začneme reagovat ihned, s odvahou a pochopením, můžeme ušetřit spoustu budoucích obětí.

Pokud vládnoucí elity nezaujmou rozhodné stanovisko a budou opět prohlašovat, že události v Paříži byly izolovaným činem několika nepříčetných jednotlivců, budoucí útoky nás opět zaskočí. Pokud budeme trvat na tom, že islámská doktrína je bezchybná a její politické požadavky jsou legitimní, dáme za pravdu teroristům. Pokud se nezaměříme na příčinu problému a budeme řešit pouze následky, neuchráníme Evropu takovou, jakou jsme ji znali doposud.

Abychom skutečně uctili památku nevinných obětí z Paříže, musíme se odhodlat k odvaze a pojmenovat politický islám.

CSPI International, 14. listopadu 2015

Archive

Sledujte nás Facebook Icon fb 5e14ce37eb78b62f918f820322ea3bf1d4537657b7e7aac21946c3b587b46106 Twitter Icon tw 546a8e6080e8c26bd3eb2007bb313f02f1b6c8e2fed3080baf2d0542afe54147